Notícies

AMPA

Escola

Classes

Tràmits

Articles filtrats per data: Desembre 2020

Dimecres, 27 abril 2022 16:06

Entrevista a Mª José Berbegall

Esther i Irene Soler Berbegall li fan una interessant entrevista a una periodista que treballa a la televisió autonòmica: abans a Canal 9 i ara en A Punt.

 

 

Publicat a Revista 2021-2022
Dijous, 17 Març 2022 14:10

MARJAL PEGO - OLIVA

 El Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva  un espai natural protegit espanyol situat entre els termes municipals de Pego i Oliva, a les províncies d'Alacant i de València, Comunitat Valenciana. Aquest paratge de 1255 ha estat declarat parc natural pel govern valencià el 27 de desembre de 1994.

Aquest espai natural protegit té un sistema dunar que s´estén al sud del riu Serpis. Està conformat per espais palustres i arrossars. La formació d'aquest parc es deu al procés de rebliment que va patir una antiga badia que la va convertir en albufera i que posteriorment va continuar per convertir-la en l'actual marjal. A causa d'això constitueix una extensió uniforme de canyissars amb nombroses basses d'aigua neta i és travessada per una xarxa d'antigues sèquies.

 
 
Publicat a Revista 2021-2022
Dissabte, 05 Març 2022 14:22

Els trastorns mentals

La pandèmia per COVID-19 ha provocat no soles conseqüències en la salud física de les persones contagiades i un número elevat de morts en tot el món, sino que ha tingut  importantissimes conseqüències en els àmbits socials, econòmics i mentals . Els problemes de salud física, l'aïllament, la falta de contacte social, la dificultat de conciliació amb la vida personal, els canvis d'habits i els problemes laborals comencen a passar "factura" a la salud mental de la població. Dades recients demostren un augment de l'angoixa, l'ansietat i la depressió.

Però què és un trastorn mental?

Un trastorn metal, és un patró conductual o mental que provoca angoixa o deteriorament significatiu del funcionament personal . Aquests trastorns poden ser diagnosticats per un professional de la salud mental , generalment un psicòleg clínic o un psiquiatre, però també per un metge de família . Això pot estar associat a regions o funcions particulars del cervell , sovint en un context social.  Un trastorn mental és un dels aspectes de la salud mental . L'atenció sanitària es realitza en la comunitat, en consultoris o en hospitals psiquiàtrics , i les avaluacions les duen a terme professionals de la salud mental com psiquiatres , psicòlegs ,infermeres psiquiàtriques i treballadors socials clínics , mitjançant diversos mètodes com ara proves psicomètriques , però sovint confinat en l'observació i els interrogatoris .

En 2019 , els trastorns mentals més habituals a tot el món inclouen la depressió , que afecta a uns 264 milions , el trastorn bipolar , que afecta a uns 45 milions , la demència , que afecta uns  50 milions ,i l'esquizofrènia i altres psicosis, que afecten a uns 20 milons de persones . 

En l'any 2020 és va superar el rècord de suïcidis provocat pel confinament . En un any 3.941 van morir pel suïcidi , d'ells 2.930 hòmens i 1.011 dones. 

Es necessari ser conscients de la nostra situació mental per tal de pendre les mesures necessaries .

SI ESTAS O TROBES QUE POTS TINDRE PROBLEMES MENTALS , DEMANA AJUDA  ALS PROFESIONALS !!!

Publicat a Revista 2021-2022
Dissabte, 26 Febrer 2022 11:43

BROWNIE DE CHOCOLATE

Hoy vamos a preparar una receta típica americana: un brownie de chocolate
~INGREDIENTES~

• 200 gramos de chocolate negro

▪︎ 110 gramos de mantequilla

▪︎ 4 huevos

▪︎ 120 gramos de azúcar

▪︎ una cucharada de esencia de vainilla

▪︎ 85 gramos de harina

▪︎ Bicarbonato


▪︎ Nueces (opcional)

▪︎ Pepitas de chocolate


~PREPARACION~

1- En un bol ponemos el chocolate y la mantequilla. Lo metemos al microondasa a temperatura media para que se vaya derritiendo. Una vez derretido lo mezclamos muy bien.

2- Ponemos los 4 huevos en un bol.

3- Agregamos la harina y una cucharadita   de bicarnonato en un bol y mezclamos muy bien.

4- Agregamos el chocolate que hemos derretido junto con la mantequilla y el toque de vainilla .Seguimos nezclando.

5- Agregamos las nueces y las pepitas de chocolate.

6- En un recipiente de horno ponemos un poco de mantequilla y harina que no se nos pegue el brownie.

7- Incorporamos la mezcla y cubrimos con unas pepitas y unas nueces.
Introducimos al horno durante 30 - 35 minutos a 180°.

Y listo, ya estaria nuestro Brownie de chocolate.

Publicat a Revista 2021-2022
Dijous, 24 Febrer 2022 20:28

PADEL

¿Que es el padel?

El padel es un deporte de palas de origen en Mexico.

 

¿Como se juega?

Se juega en parejas de dos y consta de tres elementos fundamentales para su desarrollo:

  • La pala

  • La pelota

  • Y la pista

Consiste en hacer botar la bola en el campo contrario, con la posibilidad de rebotar en las paredes. El punto se termina cuando uno de los jugadores no devuelve la pelota de manera apropiada.

 

Cuales son las reglas?

  • Se saca diagonalmente.
  • Solo puede dar un bote.
  • Solo puede darle u jugador por pareja.
  • La pelota debe pasar por encima de la red.
  • Antes de tocar una de las paredes debe dar u bote.

 

Como se puntua?

Cada set consta de seis juegos a excepcio de ir 5-5 que seria a siete juegos.

En el caso de ir 6-6 se hara un tiebreak o desempate.

 

La puntuacion es la siguiente:

El primer punto: 15

El segundo: 30

El tercero: 40

El quarto: ya es juego

 

En caso de ir 40-40 se juega a ventaja y juego o punto de oro.

Ventaja y juego: cuando vamos 40-40 y se realiza un punto es ventaja para el equipo que a hecho el punto. Si el mismo equipo realiza dos puntos seguidos ya es juego.

 

Publicat a Revista 2021-2022
Dijous, 24 Febrer 2022 20:18

Els Egipcis

Egipte (àrab: مصر, Miṣr; àrab egipci: مصر, Máṣr; copte: ⲕⲏⲙⲉ, Kēme (sahídic) o ⲭⲏⲙⲓ, Khēmi (bohàiric); egipci antic: Kemet), oficialment República Àrab d'Egipte, és un estat de l'Àfrica nord-oriental. Amb una extensió d'1.020.000 km², inclou la península del Sinaí (considerada part de l'Àsia sud-occidental), mentre que la majoria del país es situa al nord d'Àfrica. Limita amb Líbia a l'oest, amb el Sudan al sud, amb la mar Roja a l'est, amb Israel i la franja de Gaza al nord-est i amb la Mediterrània al nord.

Egipte és un dels Estats més poblats del continent africà. La gran majoria de la població viu als vores del riu Nil (uns 40,000 km²) i del canal de Suez. Hi ha extenses àrees del territori que són part del desert del Sàhara i que molt sovint estan deshabitades. La capital és el Caire, gran metròpoli de més de quinze milions d'habitants, i la segueixen en importància Alexandria, amb més de tres milions i mig, i Gizeh, dins l'aglomeració urbana cairota, amb més de dues milions; Shubra al-Khayma (també dins l'aglomeració del Caire) i Port Saïd passen del mig milió d'habitants.

El país és famós per la seva antiga civilització i per alguns dels seus impressionants monuments, com la planura de les piràmides, el temple de Karnak o la Vall dels Reis. A hores d'hara, Egipte és àmpliament considerat el principal focus polític i cultural del món àrab.

Recentment s'ha inaugurat la remodelació de l'avinguda de les Esfingies, al temple de Luxor, amb una gran cerimònia. 

Publicat a Revista 2021-2022
Dimecres, 23 Febrer 2022 20:48

TEST DE TURING

És l'examen de la capacitat d'una maquina per a exhibir un comportament intel·ligent similar al d'un ser humà o indistinguible d'aquest.

És per a saber si es un robot o un humà.
 
Les preguntes poden ser:
 
1- En quin any vas naixer? 
 
2- Com es diu la teua mare?
 
3- Què vas menjar ahir?
 
4- Quants braços tens?
 
Hi ha una pel·licula molt interessant que aborda aquest tema: Ex-machinauna pel·lícula de ciencia ficció británica del 2015, escrita i dirigida per Alex Garland
Publicat a Revista 2021-2022
Diumenge, 13 Febrer 2022 14:26

Viuda negra

La viuda negra del sur es una especie de araña araneomorfa de la familia de la familia Theridiidae, su nombre científico es Latrodectus mactans, su longitud es de 3,8 cm.

La mordedura de esta araña es muy temida porque su veneno es 15 veces mas potente que el de la serpiente de cascabel , su veneno es neurotóxico, lo que significa que bloquea la transmisión de impulsos nerviosos, paralizando el sistema nervioso central, los síntomas de una reacción   al veneno empiezan por lo menos dentro de 30 minutos de la mordedura, los síntomas por lo general son leves i duran varios días, pero es posible que se presenten síntomas graves que duren mas días. 

Una araña viuda negra vive entre uno y tres años. Su hábitat es terrestre, suele vivir específicamente en los bosques de arena que solo existen en Sudáfrica y el sur de Mozambique, la tela de la viuda negra se puede encontrar en hendiduras debajo de piedras, en plantas, en grietas y agujeros.

 

Publicat a Revista 2021-2022
Divendres, 11 Febrer 2022 17:40

CONTAMINACIÓN DE LA ROPA

La contaminación y el medio ambiente tienen su causa, entre otras, en los residuos textiles. ¿Cómo contamina la ropa en el medio ambiente? Tanto la ropa, como el calzado y los textiles utilizados en la casa, son responsables de la contaminación del agua, las emisiones de gases de efecto invernadero y los abogados.

Según las estimaciones, la producción textil, a través de los tintados y productos de acabado, es responsable de aproximadamente el 20% de la  contaminación  mundial de agua potable. El lavado de materiales sintéticos, genera cada año unos 0,5 millones de toneladas de microfibras que terminan en los océanos.

Publicat a Revista 2021-2022
Dimarts, 01 Febrer 2022 21:02

LA MUSICA

LA MUSICA

ELS INSTRUMENTS MUSICALS

Podem dir que un instrument musical és qualsevol objecte amb el qual podem per fer música.

D’instruments musicals en podem trobar de construcción senzilla (claus, caixes xineses, güiros, triangles…) i de construcció més complexes (pianos, violins, guitarres…).També en podem trobar objectes naturals (carbasses, troncs, ossos…) o artificials (copes, bidons, ampolles, culleres…) que es poden fer servir com a instrumennts musicals.

 

ELS COMPONENTS D’UN INSTRUMENT MUSICAL  

Per tal que un objecte puga fer sons necessiten 3 coses: un material que puga vibrar, una manera de fer-lo sonar i un resonador. Observem aquests elements amb més deteniment:

MATERIAL QUE VIBRA: no hi ha so sense vibració. Per tant, ha d’haver una part de instrument que tinga l’elasticitat suficient com per a poder vibrar.

 →MANERA DE PROVOCAR LES VIBRACIONS: ens hem de preguntar qué hem de fer per a produir les vibracions. De vegades actuem discretament sobre el material que vibra (a la guitarra pincem les cordes amb els dits) i d’altres ho fem amb l’ajuda d’algun mecanisme ( els martells d’un piano, els broquets d’una trompeta, el bisell d’una flauta…)

RESONADOR: molts instruments tenen materials que per si sols vibren amb una intensitat débil (ex: les cordes d’una guitarra). Per això cal posar una Caixa de ressonància que amplifiquen el so (ex: cos d’una guitarra). N’hi ha d’altres, però, que vibren amb tanta potencia que no necessiten d’aquest dispositiu ressonador (triangle, claus).

 

CLASSIFICACIONS DELS INSTRUMENTS MUSICALS

A primeria, segurament, has estudiat una classificació per famílies dels instruments musicals. Aquí en veurem una altra manera de clasificar els instruments musicals que rep el nom de classificació técnica.

 

 

Publicat a Revista 2021-2022