Dissabte, 25 abril 2020 10:26

Reflexió a les famílies: Ja podem eixir, yuhuuu!!!

Però, ho fem? Tenim por i ens quedem en casa? O confiem i eixim?

Gran dilema. Nosaltres tenim la nostra opinió, però no som qui per dir-li a ningú que ha de fer. Humilment, sols exposem el nostre parer, per tal que ajude a les nostres famílies a saber quina és la nostra forma d’entendre l’educació, d’entendre la vida. Però les decisions, cadascú les ha de prendre segons els seus valors, segons les seues creences. I cada escrit que nosaltres fem, la única cosa que pretén és mostrar els nostres valors, les nostres creences.

I en aquest article que ara abordem, encara més hem de ser molt acurats, doncs pot estar en joc la salut personal. Repetim. Cadascú ha de prendre les seues decisions . Nosaltres sols exposem la nostra opinió.

Dit açò, eixim? Ens quedem a casa? Tenim por? Tenim confiança? I, tot això com afectarà a la nostra salut?  Nosaltres pensem que tots i cadascun dels aspectes de la nostra vida influeix en tots i cadascun dels altres. Som un tot, un ser holístic amb totes les parts connectades. Per exemple, em donen un gran disgust, o un gran ensurt, i se’m descomposa la panxa i estic dos dies de diarrera. M’estresse per una situació determinada i m’ixen rojures a la pell,... podríem fer una llista ben llarga d’efectes físics al nostre cos de xocs emocionals. Ja hi ha tota una branca de la medicina que aborda la solució dels problemes de salut des d’aquesta vessant: la psiconeuroimmunologia (PNI o Medicina Integrativa).

Doncs, a la vista d’aquests estudis, s’ha vist que l’estrés té una gran repercussió en el nostre sistema immunològic. Si pensem en el nostre cos com la màquina perfecta que duu 200.000 anys dominant la terra (des que som homo sapiens) entendrem això que acabem de dir.

Què és l’estrés? Un mecanisme perfecte del nostre cos per reaccionar davant un perill extrem: Un lleó ! (estrés) Fuig, corre, que et menja ! (resposta). Què fa el cos? desactiva tots els mecanismes que no son necessaris per sobreviure en eixe moment, i activa els que calen per sobreviure: el cor batega sang a tota pastilla cap a les cames. Desactiva les funcions no vitals: ni el sistema immunitari, ni el neocòrtex, tenen recursos ni energia per funcionar. Ni pots pensar, ni dediques tems per resoldre problemes de salut,. Tens tota l’energia per sobreviure, fuig corrents !, corre, que et menja el lleó !

Eixe mecanisme creat per sobreviure fa 200.000 anys, encara funciona igual, ens ha fet sobreviure i ser l’espècie dominant de la terra. El problema és que ara els problemes que ens estressen no son un lleó del que hajam de fugir corrents, sinó un jefe que ens oprimeix, un examen que hem de passar, una situació que estem vivint i de la que no podem fugir. Però que fa el nostre cos quan s’estressa? El mateix. Desactiva els sistemes no necessaris per sobreviure i activar els mecanismes de fugida. No sap fer-ho d’una altra manera, encara no ha aprés a fer-ho d’una altra manera.

Què passa quan la por ens estressa? Tenim el sistema immunitari desactivat, amb la qual cosa, som l’hoste perfecte per virus i bactèries, pròpies i alienes. Ens pot tornar a eixir un brot d’herpes que fa feia anys que no ens eixia, ens constipem, o ens afecta un virus.

Què passa quan la confiança ens fa estar alegres i contents? El nostre cos dedica tot el seu esforç i energia als mecanismes que ens permeten viure cada dia: sistema immunològic activat, sistema endocrí activat, neocórtex activa,...

Què he de fer demà? Avalua com estàs i decideix.

 

PD 1: Quan escrivim aquestes reflexions sempre busquem imatges que les puguen il·lustrar. Moltes vegades (sempre) una imatge ajuda a entendre el significat, doncs connecta en parts del cervell diferents de les que s’activen quan llegim. Doncs aquesta imatge, la del gràfic de barres, és el resultat d’una operació matemàtica en la que s’analitza la confiança poblacional. Si, a nosaltres ens ha passat el mateix: la confiança té una formula matemàtica. Això reforça la nostra idea que les matemàtiques son una eina que ens ajuda a entendre el món en el que vivim.

 

PD 2: Si necessiteu alguna cosa, que comentar el que siga o algun dubte, podeu en posar-se en contacte amb nosaltres i entre totes i tots ho resoldrem.

Si teniu alguna reflexió per compartir, també ens la podeu passar.

Teniu la via del Remind o pel correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.