Diumenge, 24 Gener 2021 12:48

L'EMPATIA

Escrit per

By: Àngela

 

Que és l’empatia?


L’empatia, és com posar-se en la pell de l’altra persona, és una característica clau per iniciar i mantindre relacions sanes de qualsevol tipus, ja siga familiar, social, laboral o de parella. És important escoltar activament, comprendre sense jutgar i mostrar ajuda si és necessari. En resum es tracta de veure les coses des de la seua perspectiva deixant d’imposar les nostres creences e idees.

Gràcies a ella, ens será més fàcil identificar com se senten els altres, així com expressar quins són els nostres sentiments.

L’empatia és un art, una capacitat que permeteix sintonitzar amb els altres i fortaleir els nostres vínculs amb ells.

Simpatitzar no és empatitzar

És important diferenciar la simpatia de l’empatia. Segons el Diccionari de la Llengua Espanyola, la simpatia és “ l'inclinació afectiva entre persones, generalment espontània i mútua”, mentre que l’empatia és “el sentiment d'identificació amb alguna cosa o algú”.


Ser amable i carinyos amb els altres no ens converteix en empàtics, per a ser-lo hi ha que tractar de comprendre a l'altra persona des de la seua perspectiva i no des de la nostra.

4 claus per desenrotllar l’empatía


1. Entrenar la capacitat d’escoltar
-Per escoltar de veritat, deuríem estar atents al mensatje no literal i a la comunicació no verbal.
-No interrompre.
-No donar constantment la nostra opinió.
-Escoltar el mensatje sense jutgar.
-Ficsar-se en la comunicació no verbal.


Este últim punt és el més important, ja que ens dona pistes senzilles d'observar sobre el que realment sent aquesta persona.

2. Mantindre la calma i optar per la tranquil·litat.
Aprendre a mantindre la calma ens ajudarà a millorar la nostra empatia, ja que sense tranquil·litat la capacitat d'escoltar pot reduir-se.

3. Aposta per la paciencia.
Pot ser que en un inici ens negem inconscientment a comprendre a l'altre, però amb paciència, les possibilitats de aconseguir-ho són majors.

4. Pregunta per les emocions i no per les dades.
Quant més ens interessem per les emocions dels demès, més empàtics podrem ser.

Exemple: “Air en varen pujar el sol en el treball”, una persona poc empàtica o desinteressa podrà preguntar alguna cosa com “¿I que faràs ara? ¿treballaràs les mateixes hores?”.
Una persona més empàtica podrà preguntar alguna cosa així com, “¿I com el vas sentir? Imagine que estupendament. ¿T’apeteix celebrar-ho?”. És a dir, que mostraria major preocupació per el que la persona sent.

Etapes del desarroll empàtic

-Empatia emocional:
Es dona en el primer any de vida, quan el bebé encara no sap diferenciar qui li rodeja.


-Empatia cognitiva:
Sobre els 6 anys el xiquet sap que els seus sentiments i emocions són diferents de qui els rodeja. Ací escomença el desarroll de l’empatía com nosaltres la comprenem.

-Empatia entre els 10 y 12 anys:
L’empatia en la seua màxima expressió es presenta en la pubertat quant els xiquets són capaços, no sols de preocupar-se per qui els rodeja, sinó també per persones a qui no coneixen. Per exemple, apareix la preocupació social per qui no tenen menjar o sostre.

¿Per què volem xiquets empàtics?


La resposta és molt senzilla: Els xiquets empàtics és convertiran en adults empàtics i justament el que necessitem en aquest món és empatia. Un xiquet empàtic és capaç de distingir les emocions d'altres persones, posar-se en les seues sabates i actuar per ha consolar-les o ajudar-les. És fonamental com prevenció del bullying.

L’empatia és un pilar essencial en la lluita contra l'acós escolar. ¿Per què? Perquè un xiquet empàtic no serà un xiquet agressiu, sinó un xiquet que buscarà crear i mantindre amistats. Un xiquet que practica l’empatia és un xiquet que construix relacions. 

Bàsicament podríem dir que els xiquets empàtics són capaços de construir relacions sanes i solides. Serien capaços de canviar la societat. ¿I no és això el que desitgem? Fills convertits en adults responsables, sans, respectuosos i compassius? Una societat menys violenta, i més igualitària? Aquest camvit comença pels pares, en casa, a través dels valors i fomentar l’empatia.

Consells per ha fomentar l'empatia en els xiquets

-Donar exemple:
Si vols un fill empàtic, demostra tu també empatia. Com? Escoltant-lo i mostrant afecte quant tinga un problema o simplement no se senta bé.

-Otorgar importància a el que et comte:
Agafa el tems per a donar-li valor a cada paraula que isca de la boca del teu fill.


-Presta atenció als seus sentiments i no el jutges:
És important que els pares no jutgen. Per exemple dir "deixa de plorar per tonteríes", "pareixes un menut plorant així...
Accepta que cada persona té les seues pròpies emocions i sentiments.
Expressa els teus sentiments i ajuda al teu fill a entendre-los.

-Consola al teu fill quant estiga trist.


-Parla amb ell:
Veure una peli, jugar o llegir un compte pot ser una bona oportunitat per ha posar-se en el lloc d'algun personatge i preguntar al seu fill que faria ell en tal o qual situació.


L’Empatia s’aprèn i es practica. Si el teu fill sent que tu eres empàtic amb ell, segurament intentarà imitar-te. Practicar l’empatia l'ajudarà a què esta resposta surja de forma natural front a les diferents circumstàncies que visca.

Més en aquesta categoria: EL CANVI CLIMÀTIC »